UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön toiminta on käynnistynyt keväällä 2006. Säätiön perustaja on UPM-konserni, joka lahjoitti säätiön omistukseen ja hoitoon lähes 700 taideteosta.

Säätiön tehtävänä on edistää omistukseensa siirtyneen kulttuuri- ja taidehistoriallisesti arvokkaan taideomaisuuden tuntemusta sekä suomalaisen metsäteollisuuden toimintaan liittyvän kulttuuriperinnön säilyttämistä.

Säätiön taideteoksia sijaitsee UPM:n tiloissa useilla paikkakunnalla eri puolella Suomea, Kiinassa, Saksassa, sekä muutamissa deponointikohteissa Helsingissä

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön teoskokoelma sisältää sekä taiteellisesti että kansallisesti merkittäviä maalauksia ja veistoksia, jotka ovat eri aikoina tulleet UPM:n edeltäjäyhtiöiden (mm. Kymi, Yhtyneet Paperitehtaat, Rauma-Repola, Schauman, Kajaani ja Kaukas) omistukseen.

Kokoelman nimekkäimpiä taiteilijoita ovat Emil Wikström, Hjalmar Munsterhjelm, Berndt Lindholm, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Victor Westerholm, Elin Danielsson, Verner Thomé, Santeri Salokivi ja Marcus Collin. Kokoelmassa on myös UPM-konsernin teollisen perinnön kannalta tärkeitä teoksia ja teossarjoja, joiden tekijöinä ovat mm. Hugo Simberg, Eero Järnefelt ja A.W. Finch.

» www.upmks.fi