UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön toiminta on käynnistynyt keväällä 2006. Säätiön perustaja on UPM-konserni, joka lahjoitti säätiön omistukseen ja hoitoon lähes 700 taideteosta. Myöhemmin kokoelma on kasvanut lähes 800 teokseen.

Säätiön tehtävänä on edistää omistukseensa siirtyneen kulttuuri- ja taidehistoriallisesti arvokkaan taideomaisuuden tuntemusta sekä suomalaisen metsäteollisuuden toimintaan liittyvän kulttuuriperinnön säilyttämistä.

Säätiön taideteokset sijaitsevat UPM:n tiloissa 14 paikkakunnalla eri puolella Suomea sekä kahdella paikkakunnalla ulkomailla.

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön teoskokoelma sisältää sekä taiteellisesti että kansallisesti merkittäviä maalauksia ja veistoksia, jotka ovat eri aikoina tulleet UPM:n edeltäjäyhtiöiden (mm. Kymi, Yhtyneet Paperitehtaat, Rauma-Repola, Schauman, Kajaani ja Kaukas) omistukseen.

Kokoelman nimekkäimpiä taiteilijoita ovat Emil Wikström, Hjalmar Munsterhjelm, Berndt Lindholm, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Victor Westerholm, Elin Danielsson, Verner Thomé, Santeri Salokivi ja Marcus Collin.

Kokoelmassa on UPM-konsernin teollisen perinnön kannalta tärkeitä teoksia ja teossarjoja, joiden tekijöinä ovat mm. Hugo Simberg, Eero Järnefelt ja A.W. Finch.

Säätiön hallinnassa on lisäksi kolme erillistä pienkokoelmaa, joissa on suomalaista metalligrafiikkaa 1980-luvulta, venäläistä nykytaidetta 1970- ja 1980-luvuilta sekä kansainvälistä nykytaidetta 1900-luvun loppupuolelta.

» www.upmks.fi