OP Ryhmän Taidesäätiö

OP Ryhmän Taidesäätiö on yleishyödyllinen säätiö, joka on perustettu vuonna 1987. Säätiön tarkoituksena on edistää esittävää kuva- ja säveltaidetta. Taidesäätiön taidekokoelma on kattava esitys suomalaista taidehistoriaa sisältäen teoksia 1800-luvun puolivälistä nykypäivään. Merkittävä osa kokoelmaa on esillä arkkitehti Asmo Jaaksin( JKMM Arkkitehdit) suunnittelemassa OP Vallilan toimitalossa. Rakennuksessa toimii yleisölle avoin taidegalleria, jossa Taidesäätiö järjestää vaihtuvia näyttelyitä. Tahtomme on jakaa elämyksiä ja tarinoita kuvataiteesta ja musiikista. Haluamme luoda hetkiä, joissa kohtaavat Taidesäätiön teokset ja arvosoittimet, yhdessä ja ilolla.

 

Ernst Mether-Borgström 1917-1996

Suomalaisen modernin taiteen kultivoitunut herrasmies , joka tavoitti tuotannossaan taidegraafikkona, taidemaalarina ja kuvanveistäjänä kaipaamansa harmonian poikkeuksellisen moni-ilmeisesti.

Etsimisen ja tutkimisen tie oli rikas ja ilmaisullisesti 1950 ja 1960-luvuilla rinnakkainen; ranskalaista maisemamaalausta, perinteisiä muotokuvia ja eurooppalaista abstraktia modernismia.

OP Ryhmän Taidesäätiön kokoelmista Mether-Borgströmin maalaus Sommitelma vuodelta 1978 on taiteilijan keskeisen ja merkittävän luomiskauden vakuuttava osa.
Lempeä konstruktivismi, humaani ilo ja elämän voima olivat taiteilijan viimeisten kolmen- neljän vuosikymmenen aikana syntyneiden teosten yhteinen, syvällisesti harkittu sisältö ja viesti katsojalle.

Ei taidetta tarvitse ymmärtää, eihän kukaan ymmärrä lintujen lauluakaan ; oli taiteilijan oma toteamus.

Ernst Mether-Borgström kuului niihin harvoihin suomalaisiin taiteilijoihin, jonka teoksia on New Yorkin The Museum of Modern Art, MoMa , Pietarin Eremitaasin ja Tukholman National Museumin kokoelmissa.
Pro Finlandia hänelle myönnettiin 1965 , Prinssi Eugenin mitalli 1984
ja akateemikon arvonimi 1991.

Tero Laaksonen, professori